HERZIENE LEERGANG

Instructeur

De leergang instructeur is geheel herzien in 2019. In de leergang is meer aandacht voor flexibiliteit van de opleiding en toetsing, vakbekwaam blijven en moderne didactiek.

Wat is de leergang instructeur?

Een instructeur zorgt ervoor dat collega’s bij de brandweer vakbekwaam worden en blijven. Het gaat hierbij om brandweermensen met functies tot en met mbo-niveau. Het leren overdragen van kennis, vaardigheden en expertise staat bij deze leergang centraal.

De instructeur voert lessen of lesonderdelen uit, aansluitend op zijn eigen vakinhoudelijke expertise.

Informatie NIPV

Studieblokken

De herziene leergang bestaat uit twee delen: een basisdeel en een verdiepingsdeel. Het basisgedeelte bestaat uit 9 dagdelen. Het richt zich op 2 kerntaken uit het kwalificatiedossier: Didactisch handelen en Begeleiden van deelnemers in hun leerproces.

Het verdiepingsgedeelte bestaat uit 12 dagdelen. Het verdiepingsdeel richt zich op de 3 kerntaken uit het kwalificatiedossier: Didactisch handelen, Begeleiden van deelnemers in hun leerproces en Begeleiden van toetsmomenten. Hiervan gaan 5 van de 12 dagdelen over de kerntaak Begeleiden van toetsmomenten.

Blok 1: Instructeur Basis In het basisdeel van de leergang maak je kennis met de rol en taken van de instructeur. Je bekwaamt je in de vaardigheden die je nodig hebt om een eenvoudige instructie te verzorgen.

Blok 2: Instructeur verdieping het verdiepingsdeel van de leergang staat het sturen van groepsprocessen, het begeleiden van deelnemers en het afnemen van (formatieve) toetsen centraal. Na een succesvolle afronding van de verdieping kan je ingezet worden als instructeur voor zowel vakbekwaam worden als vakbekwaam blijven en ben je in staat op te treden als beoordelaar.

Kerntaken

De leergang Instructeur bestaat uit 3 kerntaken:

  • Didactisch handelen Je verzorgt activerend onderwijs afgestemd op het vereiste gedrag in werksituaties.
  • Begeleiden van deelnemers in hun leerproces Je leert hoe je deelnemers zo goed mogelijk kunt begeleiden bij de uitvoering van leeractiviteiten.
  • Beoordelen van deelnemers Je verzorgt formatieve toetsen en voert toetsmomenten uit als beoordelaar.

Werkend leren

Een belangrijk deel van het leren vindt plaats in de praktijk. De deelnemer voert leerwerkplekopdrachten uit onder begeleiding van een leerwerkplekbegeleider. De leerwerplekbegeleider geeft feedback en beoordeelt de vorderingen van de deelnemer op de werkplek. De uitvoering van de leerwerkplekopdrachten door de deelnemer vormt input voor het beoordelingsportfolio en het examen.

Instroomvoorwaarden

Om de Leergang Instructeur te kunnen volgen, heb je minimaal MBO 3 werk- en denkniveau. Om door te kunnen stromen naar blok 2 (de verdieping), moet je blok 1 (de basis) met een voldoende resultaat hebben afgerond en het Certificaat Instructeur Basis hebben behaald. Regionaal kunnen er aanvullende criteria zijn afgesproken. Informeer hiernaar bij je leidinggevende i.c. regionaal aanspreekpunt opleidingen.

Studiebelasting

De totale studiebelasting van de Leergang Instructeur bedraagt 145,5 uur.

De proeve van bekwaamheid bestaat uit twee onderdelen:

· Beoordelingsportfolio

· Examen

Beoordelingsportfolio

Alle onderdelen van het beoordelingsportfolio moeten met een voldoende zijn afgerond om het Certificaat Instructeur Basis te kunnen ontvangen. Het Certificaat Instructeur Basis is voorwaardelijk om deel te kunnen nemen aan het examenonderdeel Verdiepingsgesprek Instructeur.

Examen

Het examen wordt beoordeeld door twee examinatoren en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Arbeidsproef: Didactisch handelen en begeleiden van deelnemers
  • Arbeidsproef: Begeleiden van toetsmomenten
  • Verdiepingsgesprek Instructeur

Je ontvangt het diploma Instructeur als je een voldoende hebt voor het beoordelingsportfolio én alle onderdelen van het examen met een voldoende hebt afgerond.